ONCE YOU GO OVAL, YOU NEVER LOOK BACK

absoluteBLACK is the largest manufacturer of oval chainrings in the world.

We are committed to exceptional design, European manufacturing and producing parts that perform great and are made to last.

absoluteBLACK has managed to establish itself strongly in the market as a young innovative company. 

Not only round but also oval chainrings are the basis of their success.
In 2023, the brand will launch Shimano 12 Sp and Sram 12 Sp chainrings. But also for E-Bikes absoluteBlack will come up with a specific offer.

In addition, new disc brakes & brake pads will also be added to the extensive range.

Which chainring do I need? Use this handy tool to find your chainring.

The numbers talk.

absoluteBLACK: the only brand to market scientifically proven oval chainrings.

Studies led by the University of Primorska (Slovenia) show significant differences when using absoluteBLACK Oval chainrings compared to round ones.

 • Up to 9% more pedaling effectiveness
 • Up to 7% less oxygen consumption
 • Up to 15% less ventilation (breathing)
 • Up to 10% lower heart rate

When using oval chainrings versus round.

Also for you!

Both trained but certainly also less trained cyclists benefit more from using an oval chainring! Do not be fooled by this. 

Professional and semi-professional cyclists have an almost perfectly circular pedaling motion. However, other cyclists, recreational cyclists, beginners, often have problems with pedaling, imbalance, etc.

absoluteBLACK corrects this movement and helps them more efficiently overcome the 'dead point' during rotation. Avoid discomfort or other injuries and let absoluteBLACK chainrings help you.

absoluteBLACK chainrings :

 • Smoother pedal travel
 • Easier climbing
 • Spare knees (less stressful)
 • Less tiring

Constant innovation

We believe that everything can be better, including chainrings.

This starts with the choice of materials: we choose only the very best aluminum alloy we can find for our chainrings. This selection makes our products stronger and more durable from the start. (2.5x versus the competition!)

We use advanced 3D CAD software that gives us the freedom to create beautiful yet remarkably robust parts made to last. Our attention to detail is evident in every job of CNC tooling that cuts the final product. Working with the best anodizing plant in Europe not only gives us an excellent anodizing finish, but they also care about the environment.

This is important to us.

We have full control over every step, from design to production and final product.

Even our packaging and labels are designed by us and made by local product agents.

We constantly refine all our components until we are satisfied that they are at their best - and we deliver them to you at a competitive price. (20% cheaper than competition)

a fantastic range of products

MTB, GRAVEL, CX, ROAD and Ebike chainrings

 • Round and oval
 • Shimano / SRAM / Campa / Race Face / Easton / ... mounting.

Disc brakes and brake pads

wax chain

Chain guides

 • 20% less expensive/2.5x more durable/Better riding experience/Exceptionally good-looking

Want to know more about absoluteBLACK or wish to become a dealer?

Contacteer ons

Chloé Clauwaert

ABSOLUTE BLACK vragen

 • Waarom zijn Ab kettingbladen beter dan de andere?

  Wij hebben jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan met behulp van de meest geavanceerde instrumenten die men kan maken om het product te perfectioneren. Wij bezitten het enige 3D-krachtmeetsysteem van wetenschappelijke kwaliteit in de wereld dat in staat is de krachten op het pedaal in elke richting met grote nauwkeurigheid te meten, evenals de heup-knie-enkel hoeken, efficiëntie, mechanische effectiviteit enzovoort. Met een dergelijk apparaat zijn wij in staat alle veranderingen te meten die optreden bij het gebruik van verschillende kettingbladen en de verschillen tussen de renners te meten. Zonder een dergelijk apparaat is het onmogelijk om het kettingblad echt te optimaliseren. Wij zijn het ENIGE bedrijf dat een dergelijk apparaat heeft en een wetenschappelijk lab dat zich bezighoudt met pedaaloptimalisatie. Andere bedrijven gooien als het ware dartpijlen in het donker.

 • Wat is het verschil tussen WolfTooth, Oneup en Absoluteblack Oval kettingbladen?

  Absolute Black investeerde meer dan 3 jaar in onderzoek vooraleer men met het eerste ovalen tandblad op de markt kwam. Andere merken begonnen na enkele maanden reeds met het produceren van hun tandbladen. Al de patenten die Absolute Black in zijn bezit heeft, verhinderen echter dat andere merken aan dezelfde kwaliteitseisen kunnen voldoen als Absolute Black.

  Bij Absoluteblack geloven we dat we de perfecte vorm van een ovaal kettingblad hebben gecreëerd om onze claims te ondersteunen.

 • Heb ik een andere ketting nodig voor een ovaal kettingblad?

  Alle kettingen op de markt behalve "halve schakel" kettingen werken perfect met een ovaal kettingblad. Dat wil zeggen dat alle 6, 8, 9, 10, 11 en 12 speed kettingen er perfect voor zijn. Bij singlespeed raden wij aan om een 8spd ketting te gebruiken voor meer duurzaamheid.

 • Welke vertanding moet ik kiezen voor mijn ovaal tandblad?

  We raden steeds aan om dezelfde vertanding gebruiken als bij een rond tandblad.

 • Ik heb een Boost148 achteraan, zullen de direct mount Sram / RF Cinch ovalen correct werken op mijn fiets?

  Ja, zeker en vast. We hebben een speciale versie van Sram en RF direct mount ringen met de juiste 3mm offset voor Boost frames. Dus kies bij aankoop de kettingblad optie "Boost 148".

 • Wat zijn de afmetingen van de bouten?

  Lange bouten: M8x0,75, 8,5mm lange draad en 7mm hoge moer. Korte bouten: M8x0,75, 6,5mm lange draad en 4mm hoge moer.

 • Waarom is een ovaal tandblad effectiever dan een rond kettingblad?

  Het menselijk lichaam gebruikt skeletspieren om kracht te genereren op de pedalen, voornamelijk tijdens de neergaande slag. Elke skeletspier heeft een unieke eigenschap die een gelijkmatige spierkracht gedurende de gehele contractie niet mogelijk maakt. De piekkracht van de knie komt bijvoorbeeld voor bij een krukashoek van ongeveer 70 graden (0 is op 12 uur), terwijl de heup een piek vertoont ver voorbij de krukashoek van 90 graden. Als we daar de kracht van het enkelgewricht, de hoeksnelheid van de crank, de traagheid van het been en de krachteffectiviteit, d.w.z. hoeveel van de door de spieren opgewekte kracht daadwerkelijk wordt omgezet in kracht, aan toevoegen, zien we dat een krachtprofiel gedurende een crankcyclus niet gelijkmatig is, maar ergens rond 110 graden van de crankcyclus piekt (normaal wielrennen op de weg bijvoorbeeld). AbsoluteBLACK ovale kettingbladen zijn ontworpen om perfect te passen bij een specifieke rijstijl en betrekken het heupgewricht in grotere mate, wat in wezen de knie ontlast en bijdraagt aan de spierefficiëntie. De oriëntatie van de grote as van AbsoluteBLACK ovale kettingbladen, dat wil zeggen wanneer de diameter van het kettingblad het grootst is, komt overeen met het krachtprofiel van een fietser om krachtverlies te verminderen en de belasting van de knie naar de heup te verplaatsen. Dit is vastgesteld op basis van enkele duizenden metingen met een unieke diagnose-apparatuur om 3D trapkrachten en gewrichtsbelasting te meten. Er werden metingen verricht bij duizenden recreatieve weg- en mtb-renners en honderden professionele renners, waaronder het gehele Pro Tour Team UAE, waar wij met ons Science Lab officieel onze wetenschappelijke biomechanische optimalisatiediensten leveren. Met een dergelijke schat aan gegevens zijn wij in staat om nauwkeurig de kettingbladen te ontwerpen die de mechanische effectiviteit kunnen verhogen - wat betekent dat u het ervaart als minder inspanning bij dezelfde snelheid in vergelijking met rond.

 • Zal mijn ketting sneller of langzamer slijten met een ovaal kettingblad?

  Onze ovale kettingbladen zijn zo ontworpen dat ze altijd dezelfde hoeveelheid ketting trekken in elke positie van de crankomwenteling. Stel je een ellips voor die je op elke willekeurige plaats door het midden kunt snijden en er komen altijd gelijke helften uit. Hetzelfde geldt voor de cirkel. Hierdoor slijt de ketting op dezelfde manier als bij het ronde kettingblad. Het spreekt voor zich dat de beste manier om de levensduur van een ketting-kettingcombinatie te verlengen is de ketting regelmatig te smeren en schoon te houden.

 • Welke bouten gebruik ik het best voor het monteren van mijn tandblad?

  Voor ronde tandbladen: Bolt 4S/Bolt5S. Bolt4S = 4 bouten, Bolt 5S = 5 bouten.

  Voor ovale tandbladen: Bolt 4L/Bolt5L. Bolt 4L = 4 bouten, Bolt 5L = 5 bouten.

 • Worden de juiste bouten meegeleverd in de verpakking?

  De bouten worden nooit standaard meegeleverd, tenzij anders vermeld. Twijfel je? Neem dan contact met ons op.

 • Wat is het verschil tussen de covers (Dacover) en de bouten (Bolt)

  De covers zorgen in tegenstelling tot de bouten voor een premium afwerking waar alles van bout elegant is weggewerkt. 

  Dura Ace 9000: DACOVERBK, DACOVERRD, DACOVERGR

  Ultegra 6800: ULTCOVERBK, ULTCOVERRD, ULTCOVERGR

  Dura Ace9100: DACOVER91BK, DACOVER91GR

  Ultegra 8000: ULTCOVER80BK, ULTCOVER80GR

  Fsa-K-Force: FSCOVERBK